Sfarsitul ambiguitatii privind iubirea … neconditionata

Din nou, dar pentru ultima data, despre iubirea neconditionata.

Sunt kilometri de sirop emotional privind iubirea neconditionata si hoarde de spiritualisti preiau si transmit coplesiti de importanta  ideea iubirii neconditionate.

Ma intreb daca vreunul dintre toti cei care au adoptat si preluat sintagma ”iubire neconditionată” s-au intrebat … despre ce neconditionare este vorba.

Sigur ca unii s-au intrebat si probabil au si gasit raspunsuri, dar pentru ca ele nu au si ajuns la mine, vi le ofer pe ale mele.

Deci:

Inteleg ca iubim neconditionat, …  dar neconditionat de ce anume?

Teoretic neconditionat inseamna lipsit de orice conditii, dar asa ceva este evident un concept inutil in relatii personale sau individuale.

Intrucat in lipsa oricaror motivatii de a iubi o persoana, nu exista nici un motiv sa facem vreo diferetiere intre o una sau alta, iar asta ar insemna ca ne este absolut indiferent continutul si identitatea celui cu care relationam.

Asa ceva este evident imposibil si inutil de analizat suplimentar mai ales ca am transat problematica aici : https://www.fiiconstient.ro//?p=1882

In consecinta, orice iubire reala este complet si total conditionata de cel asupra caruia ”o revarsam” , de continutul lui uman, dar  neconditionata de vreun castig sau interes personal din aceasta.

O voi numi IUBIRE SEMICONDITIONATA.

In fapt, aceasta iubirea semiconditionata este celebra IUBIRE NONPOSESIVA SI EXUBERANTA a pretenului NUTA cu care,  in mod sigur, sunteti familiari toti cei care ajungeti pe aici.

 

Orice fel de forma de posesivitate in relatiile de ”iubire” presupune pretentii si asteptari consistente.

Este evident ca ”IUBIREA” POSESIVA  (sau conditionata de a fi serviti in interesele noastre de obiectul iubirii) NU ESTE IUBIRE.

Si este foarte important de inteles ca relatiile de ”iubire” conditionate nu sunt in nici un fel condamnabile din acest motiv.

Ele sunt o etapa importanta in evolutie, cu conditia sa se prezinte ca ceea ce sunt: niste contracte sau tranzactii de interese, fara nici o legatura cu iubirea sau orice alte sentimente nobile.

Insa, acestea vor avea la baza ceva extrem de valoros: onestitate, sinceritate si corectitudine (inteleg ca aceste 3 calitati se intersecteaza consistent).

Aceste valori vor scoate la iveala aspectele incorecte, mai ascunse, ce stau in fiecare din noi si in cele din urma te vor indrepta catre  adevarul si demnitatea care te elibereaza.

 

Cred ca va este si voua clar ca majoritatea coplesitoare a  ”iubirilor” sunt iubiri posesive care presupun, prin definitie, obligatia CA CEEA CE POSEDAM (in cazul nostru ”iubitul”) SA NE SERVEASCA.

Ceea ce posedam are vreo valoare doar prin calitatea de A NE SERVI.

”Iubirea” conditionata este de fapt o ”iubire” posesiva dar, mai corect spus, este legatura dintre doi indivizi, bazata pe interese extrem de precise, chiar daca deloc negociate sau chiar camuflate de intentii nobile. In iubirile conditionate, fiecare cauta un servitor al intereselor proprii. Evident ca aceste interese sunt ingenios camuflate de povesti ”grele” de ”iubire”.

 

Cand insa suntem in relatii in care sentimentele, suportul si prietenia noastra pt cineva nu presupun sa fim serviti in nici un fel,  putem vorbi de iubire nonposesiva sau neconditionata de satisfacerea vreunui interes personal, dar conditionata de identitatea sau continutul celui de care ne simtim legati prin aceste sentimente (semiconditionata).

Dar oamenii se schimba in structura lor intima, in continutul lor, prin fiecare alegere.

Astfel, oricat de dezinteresate ar fi relatiile noastre, …  iubirea (nonposesiva sau semiconditionata) dispare cand omul (continutul uman)  care a generat-o dispare, transformandu-se in altceva, alegand sa fie ceva ce nu mai poate fi iubit intr-o relatie directa si personala.

Adica, pot vedea in tine potential si valoare umana pentru care te pot iubi nonposesiv si implicit te pot sustine cu resursele mele si inconjura cu caldura mea, dar iubirea nonposesiva (semineconditionata) poate disparea ca si cum nu ar fi fost vreodata, daca acel potential si valoare este irosit in alegeri marunte, in pofida suportului pe care il ai.

Bineinteles ca  iubirea nonposesiva personala se transfoarma intr-o iubire neconditionata impersonala, urmare a renuntarii la relatie si la apropiere.

Unele mame isi vor iubi neconditionat copilul, probabil pe viata, intrucat orice s-ar intampla, copilul ei va ramane tot copilul ei.

Acest lucru nu are cum sa se schimbe. Probabil este singura iubire neconditionata invulnerabila.

Dar acolo unde iubirea neconditionata depinde de continuturile umane pretioase, aceasta iubire va disparea odata cu uzarea acestor continuturi de o inconstienta impardonabila. Aici mai este loc de un articol intreg, dar va iert pe moment.

DE ce se-ntampla asta?

Pentru ca iubirea nonposesiva este o consecinta sau un raspuns al vietii constiente la continuturi care te insipira, incanta sau incarca cu admiratie si speranta.

Anumite continuturi valoroase te motiveaza la implicare si suport, doar pentru a incuraja astfel de oameni, ajutandu-i sa prospere.

In fapt, iubirea nonposesiva este posibila pt ca cei care o pot accesa si oferi, inteleg ca le sunt servite interesele prin  simpla existenta a unor oameni cu inclinatii catre onestitate, demnitate, curaj si indiferent de relatiile in care aleg sa se implice.

Iubirea nonposesiva este alegerea constienta a celor care pot vedea continuturi de umanitate in ceilalti.

Iar asta ascunde un adevar coplesitor, care inchide cercul iubirii individuale nonposesive si-l deschide pe cel al iubirii complet neconditionate, de care vorbeam in articolul anterior pe acelasi subiect:  iubirea impersonala pentru intreaga viata in toate formele ei … bazata pe intuitia sau perceptia ca … intregul joc al vietii, dincolo de orice aparente, … exista doar pentru a ne servi interesele de evolutie si maturizare a oricaruia dintre noi.

In concluzie, retineti ca aveti de-a face cu 1+3  tipuri de iubire:

1. ”Iubirea” comuna,  de departe cea mai generalizata si care,  fiti atenti, nu are nimic de a face cu iubirea … fiind doar expresia unor legaturi umane bazate pe profit, urmarit in conditii de manipulare emotionala.

2. Onestitatea in relatii ca forma incipienta de iubire. Este acea legatura intre doi oameni care refuza orice manipulare, isi accepta si declara sincer atat cat isi pot intelege fiecare dintre ei asteptarile, interesele, nevoile.

3. Iubirea nonposesiva sau semineconditionata, adica …..  neconditionata de vreun interes personal, dar conditionata de continutul celui care inspira iubirea.

4. Iubirea absolut si total neconditionata, ce exista si are vreun sens doar in relatia intima, a oricui o poate accesa, cu viata in general.

Probabil ca stiti deja parerea mea, conform careia consider ca iubirea este o experienta aproape inexistenta in relatiile de cuplu si ca accesarea tipului 2 de iubire ar fi dpmdv o realizare fenomenala si o cale deschisa catre iubirea nonposesiva, de la care exuberanta devine inevitabila.

 

Aici partea I : https://www.fiiconstient.ro//?p=1614

Aici parte a II-a: https://www.fiiconstient.ro//?p=1882

Cris

https://www.facebook.com/cris.popanda?ref=tn_tnmn

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.