”Cum e mai bine să fii: monogam sau poligam?” partea I

7c1ad7898544c4220f28d2f7fcc4b78a

Intucat un articol cu tiltul similar celui pe care l-am ales si eu  mi-a ridicat la fileu o infinitate de clisee,  mă voi ocupa cu placere in cateva (nu stiu cate) articole sa le discut si eventual sa le desfiintez pana la punctul in care orice speculatie, oricat de inteligenta, sa fie greu de inghitit.

Dacă vreti si voi o mostra de confuzii livrate cu titlu de intelegere profunda de (presupun) o tipa de altfel bine intentionata si cu mintea deschisa puteti sa-l parcurgeti aici:

http://puteredefemeie.wordpress.com/2014/05/19/cum-e-mai-bine-sa-fii-monogam-sau-poligam/

Relatiile noastre de cuplu sau (cupluri) nu mai pot fi functionale pentru ca in exact momentul in care constati ca-ti place cineva … nu esti preocupat/a decat de cum poti ajunge sa te folosesti de ceea ce-ti place complet dezinteresat/a  de ceea ce este dincolo de putinul care-l cunosti.

Nu te gandesti o clipa ca … faptul ca-ti place cineva …. nu-l obliga cu nimic …  dar aprecierea si atractia ta daca se bazeaza pe ceva consistent te obliga la a oferi ceva, macar recunoastere  … pentru ceea ce ai constatat ca reprezinta individul care-ti place.

Dar majoritatea dintre noi nu putem simti astfel situatiile relationale pentru ca dincolo de castigul care-l asteptam de la un om care ne place, … el nu reprezinta nimic.

Daca este dezinteresat de tine  si in consecinta te refuza, intregul tau ”placut” sau ”iubire”, daca vrei, se transforma in ura sau panica.

Pe acesta baza viciata de nesimtirea inconstientei traditionale … continurea oricărei relationari presupune, FĂRĂ EXCEPTIE, una din cele 3 variante de abordare:

1. de lupta, cand esti mai puternic, deci mai bine pozitionat,
2. comercială, cand puterea este echilibrata,
sau
3. subordonată, cand simti ca esti pe un nivel semnificativ mai redus de putere.

1. In prima situatie se urmareste dominarea, controlul, manipularea, dependenta celui mai slab.
2. In a doua se urmareste tranzactionarea precisa de interese, fiecare spune ce vrea si pentru orice ofera pretinde ceva.
3. In a treia se urmareste mituirea , santajarea, invinovatirea (cumparerea sau cersirea bunavointei si a atentiei).

In acelasi cuplu situatiile se pot inversa periodic sau acelasi individ poate fi intr-o relatie intr-o pozitie de putere si de dominare in alta.
Aproape nimeni insa nu rupe cercul relationarii toxice, refuzand sa relationeze prin presiune, dominare si control, cand se simte intr-o pozitie de putere in relatia lui.

 Este usor sa intelegeti ca modul acesta de a ne raporta la relatii si partenerii de cuplu exclude 
complet increderea, admiratia pentru ceea ce este celalalt, interesul pentru libertatea lui/ei . Sigur ca toate acestea vor fi mimate si declarate cu atat mai des, cu cat sunt mai inaccesibile pana cand instrainarea si furia nu vor mai putea fi acoperite de nimic.

Greu de imaginet este cum o istorie lunga de relationare umana nu ne-a invatat 
că pe aceste baze … orice legatura, oricat de promitatoare, se deterioreaza rapid pana la situatii grotesti, in care ura, dispretul, agresivitatea si chiar crima devin atat de naturale si nu rareori dezvoltandu-se sub aparentele prieteniei in cuplu.

A-ti pune problema fericirii in relatii monogame sau multiple, cata vreme esti un om care relationeaza strict in baza intereselor, intr-un context in care puterea este singurul reper nenegociabil, este ridicol.

10 relatii sau doar una iti vor lasa un gust amar, pentru că aceste relatii, pe aceste baze, SUNT OTRAVITOARE.
Adica, te omoara efectiv cu zile (te devitalizeaza), nu doar distrug relatia.

Modul acesta de raportare la relatii te predispune la toate compromisurile din lume, pentru ca daca-ti place de cineva (deci ai mult de castigat) esti dispusă la tradari a ceea ce esti ca să nu-i atingi cumva sensibilitatile exagerate de importanta, oricat de absurde.

Practic, nu mai poti afirma ce crezi, nu-ti mai poti asuma ce simti, daca acestea pot nemultumi partenerul pe care-l placi, riscand sa-l pierzi. Si faci asta in numele Sfintei Iubiri, care in fapt este Sfantul Profit.

Iar cand incepi compromisuri din frica de pierdere,
dispretul este singurul lucru care-l obtii.

Zic inteleptii pulii … ca orice ai alege vei avea neplaceri, dar in realitate neplacerile nu au legatura cu ce alegi (in cazu nostru ce tip de relationare alegi), 
ci au legatura cu CE FEL DE OM ESTI si implicit ce atitudine presupune in relationare aceasta identitate.

Relationarea libera (multipla, poligama, sau cum vreti sa-i spuneti) …  nu este o alternativa pe care o alegem punand in balata avantaje si dezavantaje, este doar o congruenta cu ceea ce simti.

Fiecare dintre noi simtim interese de tot felul pentru multi indivizi si doar panica prabusirii iluziilor incredibile de importanta a fiecaruia dintre noi ne fac sa tradam adevarul interior gravat in sentimentele, atractiile si trairile noastre.

Odata ce abandonam, din respect pentru celelalte fiinte umane, pretentiile noastre de superioritate vom constata ca toate relatiile noastre  paralele sau multiple se completeaza si se sustin una pe alta. Nemultumirile si inconfortul relationarii multiple au ca si cauza raportarea perversa la cei cu care relationam.

Relationarea monogama este o crima de o prostie colosală, din care te scoate un minim de onestitate cu sine.

Dar cand totul se reduce la putere, interese, importanta, imagine, nevoia de a poseda si a-ti valida importanta prin posesiile tale, … onestitatea este confundata de prosti … cu prostia si inevitabil adevarul va fi ascuns, inclusiv de noi insine.

Sigur ca poti fi intr-o situatie de relationare monogama intrucat nu este usor sa-ti transformi celelalte atractii in relatii, mai ales cand esti lipsit de experienta, maturitate, energie, vitalitate sau libido. Dar este expresia unor limite, a lipsei unor oportunitati sau a unei situatii conjuncturale.

In consecinta, nu-mi spune ca ma placi cand vrei ceva de la mine.
Arata-mi ca ma placi, oferindu-mi adevarul tau cu vulnerabilitatea ce o presupune, daca crezi ca sunt omul care merita o fractiune din admiratia ta.
Si risca sa-mi oferi asta, fara sa astepti nimic la schimb.
Cand faci asta, voi intelege ca esti interesata de o relatie de incredere, nu de una de putere.

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] ) gasiti partea a II-a a comentariilor mele si aici  ( https://www.fiiconstient.ro/blog/?p=2921 ) gasiti partea a I care este infapt un soi de introducere la ceeace […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.