Furia, … intrument util si pretios de comunicare

O pretena FB pune o intrebarea care reflecta f bine o directie sterilă, pe care cred eu ca o ia spiritualitatea, ocazie cu care profit să vă las un punct de vedere , cum altfel decat , supraconstient.

MI. : ”Dar eu nu inteleg, de ce ai alege sa fii furios?”

Eu: Ai alege sa fii furios pentru ca asta esti si mai ales pentru ca ai motive intemeiate.

Furia in sine transmite un mesaj pe care uni-l recepteaza mult mai bine decat cuvintele.

Furia este autentică , greu de ignorat si absolut justificata in situatii de o mare perversitate a celor pe care esti furios pt ca te trateaza cu o nesimtire uneori greu de crezut.

Sunt destui oameni de un cinism sau ipocrizie imensă , cel putin in anumite situatii, care nu cunosc decat limbajul agresivitatii si furiei.

Furia ca si orice alta stare umana autentica este profund sprirituală cand motivatiile sunt corecte si investigate. Pe acest fond furia exprimată te eliberează si vei sti exact care este momentul in care devine inutila pentru ca mesajul a fost receptionat.

Orice incercare de a o reprima (pe motiv ca vezi doamne esti spiritual si alegi altceva) te va macina si distruge in cele din urma.

Motivatiile actiunilor si exprimarilor tale te fac pervers , nu modul in care alegi sa te exprimi. Furia ca si orice alta stare poate fii exprimata constient fiind de intentii si efect, … la fel cu poate fii exprimată complet inconstient .

Furia nu are nimic condamnabil in sine . Inconstienta este singurul lucru condamnabil iar pe un fod inconstient agresivitatea sau bunatatea sunt la fel de priculoase.

Bineinteles ca sunt stari de inalta conștiință in care furia nu mai apare dar acolo ajungi respectand si manifestand furia acolo unde ea apare justificat.

Congruienta cu tine insuti si exprimarea lumii interioare pe un fond de constiință te duce in cele din urma la nivele de luciditate si putere, … de la care furia se transforma in stari mai rafinate si mai eficiente.

Singura obligatie in exprimarea furiei este sa te asiguri ca este justificată iar asta presupune o obiectivă si foarte sincera analiză care de fapt este echivalenta cu constienta.

In consecinta puteti fi furiosi pana la dumnezeu si inapoi dar mare atentie să nu fiti in situatia in care in loc sa folositi furia pentru a transmite un mesaj , sa va foloseasca furia pe voi pentru a transmite mesajul inconstientei : ”vreau conflict ca si sa-ti arat cine-s eu ”.

………………………………………………………….

1. Ai de a face cu o furie inconstienta
a. cănd ea nu mai este constructiva , adica nu contribuie la inbunatatirea comunicarii
b. cand nu o poti opri atunci cand scopul ei a fost atins
c. cand duce la pierderea contactului si coerentei in ratiune
d. cand este folosita in relatii cu oameni care pot intelege miza si importanta unui subiect sau discutie fara sa apelezi la furie
In consecinta cand esti capabil sa faci evaluarile de mai sus furia este constientă si transmite celor prea adormiti sau posedati de parazit că au trezit prin nesimtirea lor un nivel de implicare al celuilalt care nu-ti mai permite aceiasi abordare.

2. Furia inconstienta distruge , cea constienta comunica mai clar o pozitie, o miza si un nivel de implicare. In cazu meu daca nu raspunzi rapid si corect furiilor mele (f rare acum intrucat se majoritatea sunt extrem de precauti cu mine si atenti s se poarte corect) , aceste furii se transformă in alegeri concrete de care ma pot tine plus un dispret de fond natural.

3. Furia inconstienta isi are radacinile in
a. refuzul de a face alegeri dificile pentru ca nu vrei sa risti sa pierzi ceva de care te agati sau ai nevoie
b. refuzul de a-ti asuma niste alegeri care le-ai facut
Acetea sunt in general si motivele pentru care nu exprimi furia care o simti. Intrucat simti ca ceva nu este corect in pozitia ta.

Cu toate astea exprimarea furiei atunci cand ea apare are avantajul ca
a. te va pune in situatia sa constientizezi alegerile, nevoile si ceea ce nu-ti asumi
b. si nu va duce la momente distrugatoare mult mai grave care apar cand furia s-a acumulat.

4. Eu nu consider ca violenta fizica sau de limbaj este incompatibila cu furia constientă. Insa situatile care justifica violenta fizica sunt extrem de rare.

……………………………………………………………….

5. Practic prin furia ta exprimata fata de mine imi dai ocazia sa te cunosc si eventual sa ma explic , iar furia mea cauta sa-ti transmita mai clar ceva ce nu poti sau nu vrei sa intelegi altfel. Sigur ca eu nu creez furia din neat ca sa-ti transmit mesajul. Furia apare natural acolo unde este necesara si utila. Dupa furie ”totul e clar si limpede pentru toata lumea” asa cum zice aceiasi pretena.

Una din persoanele cu care am cosumat cele mai multe si dramatice episoade de furie (din ambele parti) este sorumea cu care chiar din acest motiv am o relatie de apropiere rara chiar daca suntem incredibil de incompatibili la toate capitolele.

Dar am fost capabili dintodeauna sa spunem ce ne doare fara menajamente tocmai pentru ca dincolo de toate ne-am iubit si am avut incredere unu in altul ca vrem sa ne intelegem si sa rezolvam problemele nu sa le aruncam sub pres.

Ai nostri nu au inteles niciodata cum ne putem certa atat de visceral dar ne trecem atat de usor peste momentele tensionate si ulterior ne intelegem atat de bine. Secretul era ca la noi problemele nu ajungeau sa distruga ce era important intre noi intrucat se rezolvau orin exprimare si atentie ulterioara.

Parintii nostri erau exact opusul nostru. Preocupati sa evite orice moment de furie si tensiune cu orice pret. Consecinta era explozii de nebunie rar intalnite.

6. Sunt oameni care si-au facut un brand spiritual din calmul si acceptarea lor totala , destinata sa le confirme nivelul lor inalt de constiinta, dar in general sunt oameni care nu au nimic altceva de care sa fie multumiti in viață, …. fiind singura ”realizare” cu care isi pot confirma valoarea.
Este vorba despre cei care afirmă foarte incantați de sine : ”’Cu mine nu te poti certa indiferent ce-ai face”.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.