Non-sensul iubirii neconditionate in relatii

Nu stiu daca ati mai observat careva ce concept confuz si absurd, pentru orice fel de relatie, este  … iubirea neconditionata.

Inca vad ca este destul de vehiculata ideea … ca acest tip de iubire este solutia relationarilor umane satisfacatoare.

Dar daca iubesti pe cineva in afara oricaror conditii, adica iubirea ta nu depinde de absolut nimic, …  in acest caz … daca iubesti o persoana neconditionat … inseama, implicit si obligatoriu, ca ….  poti iubi pe oricine neconditionat.

Daca exista cel mai mic motiv pentru care alegi pe cineva sa-l iubesti neconditionat … atunci , … surpriza!!  …  iubirea ta … NU MAI ESTE NECONDITIONATA.

Este conditionata de motivul pt care poti iubi, cica ”neconditionat”.

 

Substratul iubirii neconditionate

Iubirea neconditionata este, de fapt, o optiune de fond a fiintei umane de a se raporta cu deschidere, incredere si recunostinta la intreaga viata si este expresia unei conexiuni adanci intre tot ce inseamna viata.

Dar aceasta iubire nu are nimic de-a face cu relatiile umane personale.

Iubirea neconditionata este expresia relationarii impersonale, dincolo de orice individualitate.

Este o optiune umana, care ne permite sa traim confortabil, in diversitatea coplesitoare a acestei vieti.

Dar, … desi sunt sigur ca nu va zic o noutate zguduitoare, … noi toti experimentam si relationam … strict dintr-o perspectiva UNICA si INDIVIDUALA … deci absolut si total conditionat.

In consecinta, iubirea neconditionata nu are o aplicabilitate practica in relationarea individuala sau de grup.

Legatura dintre iubire, interese si starea de bine

In viata reala, … ”iubirea” (energia care ne leaga intr-o relatie) este puternic si total conditionata.

Aceste legaturi care conditioneaza iubirea sunt interesele.

Interesele insa se reduc toate la unul singur … INTERESUL DE A TE SIMTI, PROFUND SI DURABIL, BINE PE PAMANT.

Alt interes decat acesta nu exista.

Inclusiv cei care cauta fericirea suprema in viata de dupa moarte (nu radeti ca-i plina lumea de astfel de oameni), in fapt, de la aceasta preocupare spera doar depasirea nelinistilor si tensiunilor vietii.

Indiferent ca-l cauti pe Dumezeu, ca vrei sa ajungi in rai sau doar umbli dupa bogatie si putere, … in fapt tu nu vrei altceva, decat sentimentul profund de bine.

Vrei doar satisfactia de a fi viu.

Daca ideea, ca interesele sunt la baza oricarei relatii sau iubiri din viata voastra, … va suna rau mentalului, prea sedus de valorile altruismului si iubirii neconditionate, … aflati de la mine ca va grabiti, intrucat:

1.in directiile alese de fiecare dintre voi, pentru obtinerea starii de bine

si

2. in tipul intereselor care mentin o relatie,

sade calitatea si valoarea unei relatii si implicit a iubirii care o mentine.

O relatie se poate baza pe interese primare gen : avantaje financiare, sociale sau de imagine, personale sau se poate baza pe un interes puternic de dezvoltare a fiecaruia dintre cei implicati in relatie .

Daca in relatiiile tale urmaresti castigurile tale, cu orice pret, nu esti intr-o relatie. Esti intr-o lupta.

Daca insa esti preocupat doar de acele castiguri care aduc si celuilalt un castig, desi aparent este vorba de corectitudine, in fapt este vorba de iubire adevarata.

Daca o relatie este conditionata de masura in care fiecare-si  dezvolta calitatile umane care le consideri cele mai pretioase, gen : corectitudine (asa cum o poate intelege fiecare), sinceritate totala, smerenie sau demnitate, atunci … relationarea conditionata de aceste aspecte este una de inalta valoare umana. Desi, este puternic si absolut conditionata.

Daca cauti in relatii sa-ti dezvolti puterea care te face independent, sustinandu-i pe cei cu care relationezi sa capete independenta, abilitatea si invulnerabilitatea ta , … esti intr-o relatie foarte sanatoasa de iubire adevarata.

Daca insa cauti in relatii puterea de a domina, creand dependenta si slabiciune in cei cu care relationezi, puterea ta este doar hotie si perversitate.

In consecinta, orice relatie depinde strict de interesul care-l are la baza.

Imediat ce exista convingerea ca relatia nu mai este constructiva, adica nu mai serveste intereselor de dezvoltare comune, asa cum le vede fiecare  … relationarea devine inutila, iar despartirea devine … UN FACTOR CONSTRUCTIV … intrucat viata iti va revela cu mare acuratete onestitatea si calitatea implicarii tale.

In absenta corectitudinii totale a fiecaruia din cei implicati, orice relatie este doar o lupta perfida.

Insa orice forma de corectitudine presupune, inainte de toate,  sinceritatea de a recunoaste cat de incorect esti in intentiile si motivatiile cele mai intime cu cei cu care esti in relatii, inclusiv in cele de ”iubire”.

Iar acest moment de sinceritate este testul suprem al aspiratiilor tale catre umanitate.

In concluzie atat relatiile toxice, cat si cele sanatoase (umane), au la baza interesele.

Insa in capacitatea de a vedea ce este cu adevarat in interesul tau sta umanitatea din tine, precum si calitatea relatiilor tale.

Cris

http://www.facebook.com/#!/cris.popanda?hc_location=stream

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Asa ceva este evident imposibil si inutil de analizat suplimentar mai ales ca am transat problematica aici : https://www.fiiconstient.ro/blog/?p=1882 […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.