Frica – Cel mai scurt si usor drum spre pace

Fugind instinctiv, deci inconstient de orice disconfort interior, nu facem decat sa il amplificam enorm …  si astfel devine extrem de presant sa ne abandonam inconstientei, pentru a anestezia putin nelinistea suparatoare.

Sub presiune fiind, discernamintul nostru devine extrem de limitat si automat solutiile accesibile sunt limitate si deloc creative.

Asa aprindem rapid TV-ul, bagam o tigara sau o tarie, iesim oriunde putem uita putin de noi, ne lansam in polemici sau povestim pt a mia oara ceva plictisitor despre noi .

Toate astea pentru a evita cu orice pret intilnirea cu mediul nostru interior de care am devenit straini si speriati.

Formele neplacute de neliniste si teama sunt doar rezultatul refuzului nostru de a privi direct, netulburat, interior, o situatie care credem ca ne ameninta.

Grav este ca ajungem sa experimentam forme agresive de teama in situatii deloc amenintatoare numai pentru ca nu mai avem instinctul cooperarii cu propria fiinta in lipsa increderii ca in noi se gaseste tot ce avem nevoie pt a face fata vietii.

Momentul salvator de contemplare si luciditate in care rezistam tentatiei de a  apela la  solutiile mintii (intotdeauna bazate pe trecut) deschide perceptiei o noua dimensiune a interiorului nostru in care ne simtim invulnerabili si mai ales capabili sa o scoatem la capat.

Atitudinea aceasta este tot ce avem nevoie pentru a descoperi ca solutiile ne sunt permanent la indemina cand mizam pe puterea propriei fiinte.

Subestimam permanent potentialul fiintei care suntem pentru ca atrasi fiind in analiza nesfarsita a mintii am devenit inconstienti de resursele de curaj, determinare, inspiratie, demnitate … ce stau in corpul nostru de viata.

Astfel inconstienta profunda devine destinatia inconstientelor superficiale initiale.

Mintea si intreg istoricul nostru interior a devenit expert in a furniza motive de panica, frica sau teama chiar, in conditiile in care o ratiune minima, dar obiectiva ar trebui sa gaseasca numai motive de incredere, relaxare si pace. Iar incapacitatea noastra de a ne pastra un minim echilibru, urmare a instinctului de fuga si evitare  cu care ne am educat … ne duce in situatia de a face din tantar armasar si de a trai panicati de posibilitatea unei lovituri de armasar acolo unde el nici macar nu exista.

Trebuie sa ne fie clar .. ca nu situatiile de viata ne inspaiminta, ci campul interior care se formeaza in timpul neatentiei noastre … timp in care toate scenariile nefericite furnizate automat de minte  sunt validate imediat emotional si astfel … iluziile care le cream suprapuse peste ce se-ntimpla devin realitatea noastra.

Cunosc oameni ce se bucura de o siguranta financiara solida si o pozitie sociala de invidiat dar care  traiesc un acut si permanent sentiment de nesiguranta. Aud de la ei ca traiesc intr-o stare de agitatie permanenta sau experimenteaza o constanta lipsa de sens. Spun ca sunt obositi si plictisiti de propria lor minte sau ca simt nevoia sa se implice tot timpul in ceva evident pentru a nu fi nevoiti sa dea ochii cu interiorul lor de care se tem.

Exact asa cum iubirea aduce realitatea incarcata de divin in perceptie, frica distorsioneaza crunt aceasta realitate si face amenintator chiar si cel mai favorabil context.

Foarte util este de inteles ca desi sursa fricilor, anxietatii, nelinistii, confuziei este  mintea … acestea sunt produse in fiinta noastra, in corpul de viata … care este si identitatea noastra reala. Asadar cauza este in minte iar efectul in fiinta care suntem.

Acest fapt face din toate aceste stari neplacute, extrem de usor accesibile perceptiei, un ajutor incredibil …  prin aceea ca imediat ce am ales sa coabitam cu acest mediu de teama, instantaneu ne centram in corpul de viata unde exista toate aceste stari.

Asadar daca am ratat sansa luciditatii in momentul confruntarii cu situatia, gandul sau perceptia ce a generat frica … avem oportunitatea de a o adopta  acceptand-o … in loc de a forta neconditionat exorcizarea ei … evident fara nici cea mai mica sansa de succes.

Astfel cel mai agresiv mediu interior devine  LINK-ul salvator catre linistea si pacea specifica fiintei de viata care suntem.

Odata conexiunea cu fiinta realizata, campul de teama isi modifica imediat nuantele, devenind mai degraba … reflexia unei prezente … care-ti da senzatia apartenentei la existenta.

In acest fel putem palpa o realitate incredibila si anume ca … frica cu toate fetele ei sunt forma pe care o ia Dumnezeu (FIINTA) cand ii evitam compania … , iar starile cele mai virulente de frica, panica mai precis, sunt forma prin care esti  atras catre partea ce o eviti in tine, dar care are in ea  raspunsul rugaciunilor tale pentru salvare.

Frica fata de mediul interior, aparent incontrolabil si incarcat de monstrii partii intunecate, te impiedica sa iei in calcul acordarea atentiei la aceasta realitate interioara. In plus, pe masura ce o eviti ea devine generalizata, difuza, cu o cauza greu de coagulat.

Daca ai exercitiul prezentei exista posibilitatea ca in urma lecturii articolului meu sa accesezi o atentie intensa dar profund relaxata care sa-ti reveleze inconsistenta, irealitatea totala a starilor de neliniste si teama.

Campul de teama privit direct in ochi isi releva lipsa de substanta si te incarca cu o compasiune retinuta dar adinca pentru eroarea in care ne ducem existenta ca umanitate.

Pentru cei care nu au bazele practicii spirituale recomand sa-si puna in momentele dificile de panica sau neliniste intrebarea: 

‘’De ce anume ma tem eu?’’

Este esential sa intelegem ca nu trebuie cautat vreun raspuns la intrebare, pentru ca, raspunsul care ne poate ajuta nu este o idee sau vreun motiv … . Orice raspuns conceptual la intrebarea pusa este inutil, intrucat campul de teama este rezultatul nivelului nostru de constienta nu al unei situatii exterioare favorabila ori ba. Asa ca  oricare ar fi nivelul nostru de constienta, mintea va furniza motive de teama pe masura constientei noastre.

Raspunsul este un camp de teama care devine coagulat si perceptibil in urma intrebarii.

Odata perceput devine constientizat si instaleaza un calm si larg zambet interior, ca o consecinta a intilnirii cu Sinele ce-ti cauta atentia pentru a-ti oferi linistea pe care o ceri prin toata suferinta ta.

Intrebarile:

‘’Cine sunt eu?’’


‘’Ce se intimpla cu mine acum?’’

…pun si ele in evidenta campuri ale sinelui sau ale fenomenelor interioare si astfel aduc claritate si liniste in propria fiinta.

Pe scurt, ….  starile de panica, neliniste sau frica sunt strigatul dupa atentia ta al unei Fiinte ignorate … pentru a te atrage sub protectia EI si a-ti oferi resursele pentru viata ce ti o doresti … iar a accepta, adopta si integra aceste stari te aduce rapid in posesia puterii si calmului de care ai nevoie.

Imbratisati strans si priviti atent starile interioare de care ati fugit pina acum si va veti simti curand ca fiind acasa in fiinta voastra.

Stati impreuna cu frica de moarte, saracie, boala, umilinta, ratare … in interiorul vostru si veti sti ca acum si aici ele nu pot exista.

Suntem deasupra lor !

In fiecare moment avem TOT ce ne trebuie pentru a exista fericiti ... dar suntem atat de indragostiti de statul de victime cu care ne identificam  incat refuzam sa vedem orice oportunitate sau resursa interioara care ne ar ajuta sa iesim din suferinta si pasivitate.

Iar pt ca nu vrem cu adevarat sa gasim solutii desi ne plingem f convingator de suferinta … vom refuza sa ne folosim creativitatea si inspiratia protejind cu toate puterile prejudecatile care o amputeaza.

Astfel de viziuni ca si cea de care va vorbesc aici apar numai cand aveti incredere ca toate solutiile la toate problemele voastre reale sunt deja in voi.

Daca ti-a placut articolul vino pe Forumul FiiConstient.rode dezvoltare spirituala pentru a dezbate mai multe teme care au la baza spiritualitatea.

CRISTI

7 replies
  1. mihaela
    mihaela says:

    Starea de frica este un indiciu ca mergi pe granita.Ai sansa redescoperirii tale interioare. Starea de frica se instaleaza cand la nivel intim interior ai hotarat sa te eliberezi de paradigme vechi,reguli strambe limitative, carje folosite in trecut.Starea de frica iti poate semnala ca ai hotarat sa mergi in directia evolutiei spirituale. Atacul de panica insotit de frica este o alergie la anumite energii cu care nu mai rezonezi. Cu acceptare si rabdare trece si ai sansa eliberarii si cunoasterii fiintei tale inerioare care vine cu pace si bucurie.

  2. Arco Iris
    Arco Iris says:

    Ca intotdeauna totul porneste de la atentie.
    Iar in cazul fricii as porni de la atentia asupra mintii.
    Atentia asupra gandurilor e cumva tardiva pentru ca gandurile sunt efecte sau simptome daca vreti, iar schimbarea la nivelul efectelor e nula.
    Mintea e cea care creaza non stop si daca o lasam sa creeze in contradictie cu sensul pe care fiinta il imprima apare o stare de incordare, de tensiune care evolueaza si creaza acel corp de teama despre care vorbesti Cristi.
    Deci frica este de fapt un semn de incordare ce apare ori de cate ori ceea ce vrea fiinta noastra intra in conflict cu ceea ce facem.
    Cu alte cuvinte am optat gresit sau “frica cu toate fetele ei sunt forma pe care o ia Dumnezeu (FIINTA) cand ii evitam compania”.
    Asta-i o veste foarte buna in sensul ca stim unde anume trebuie facuta corectia.
    Pur si simplu mai alegem odata.
    Si cum opusul fricii este iubirea fara conditii si totul incepe cu iubirea de sine (tot fara conditii) asta e singurul remediu care odata acceptat face miracole in sensul ca desfiinteaza orice amenintare, orice forma de frica, care de fapt e iluzia pierderii.

  3. antonyo
    antonyo says:

    Imbratisati strans si priviti atent starile interioare de care ati fugit pina acum si va veti simti curand ca fiind acasa in fiinta voastra.

    Stati impreuna cu frica de moarte, saracie, boala, umilinta, ratare … in interiorul vostru si veti sti ca acum si aici ele nu pot exista
    Am copiat ace4ste propozitii din articol deoarece pentru mine mi se par foarte importante si ajutatoare Eu am niste ginduri foarte urite pline de spaima frica ,si griji .Aceste ginduri sint caq o sa mor ,sau ca o sa orbesc sau ca o sa mi sew intinple ceva rau ,si imi produc multa frica .Cum pot sa scap eu de aceste ginduri defrica acestor ginduri? Oare daca voi face cum scrie in propozitiile copiate de mine din blog ,scap de frica ,scap de gindurile urite si false?Oare ma eliberez de acel stres de acea frica ,anxietate care este produsul acelor vginduri urite ?
    multumesc

  4. CristiP
    CristiP says:

    Citeste f atent articolele de aici.
    Incearca sa intelegi cat mai exact.
    Aplica si vezi daca te ajuta.

    Este posibil sa nu poti intelege corect si implicit sa nu poti aplica.

    Daca nu functioneaza treci mai departe.

    Dar cel mai important este sa fi atent la viata ta pentru ca dumnezeu te ajuta prin oameni care i intilnesti articolele care ti cad sub nas … etc etc.

    Ai rabdare , fii atent si redu tensiunea din tine. Accepta iarta fii ingaduitor cu mintea ta.
    Este si ea traumatizata de starea ta interioara. Imbratiseaza cu caldura tot mediul tau interior.

    Iti doresc numai bine.

  5. eddy
    eddy says:

    De ce ar trebui sa ne fie teama?
    Este usor sa intelegem teama, grija, agitatia, problemele,tot ce ar trebui sa evit.
    Inima poate simti si teama, care este vazuta ca prima porunca si dragostea care se simte te invata sa percepi aceasta teama.

    Sunt doar doua legi de baza: dragostea si teama.

    Teama duce la rugaciune(rugaciunea este o senzatie in inima), la cerere..dragostea aduce recunostinta.

    De aceea, trebuie sa deosebesti in ce stare te afli. Daca simti ca iti lipseste implinirea, te afli in starea de teama.

    Si de ce ar trebui sa te temi, de pierdere, sau ce ar trebui sa eviti? Intreaba-te!

    Daca iti este teama ca ceva rau ti se poate intampla, ar trebui sa iti amintesti ca nu exista nimeni in afara de El.

    Nu te poti opri din cercetare; dimpotriva, ar trebui sa te angajezi in aceasta cercetare cat de mult posibil. Cheia este sa discerni fiecare stadiu si este in regula daca in urmatorul moment esti din nou confuz si nu diferentiezi factorii care te afecteaza: tu `insuti`, mediul, studiul.

    Nu pierde din vedere aceste clarificari interne:

    – cine sunt eu si cine ma controleaza

    – cum pot sa vad forta care ma conduce

    – cum ar trebui sa ne legam intre noi si sa ne cautam unii pe altii

    – cum sa devenim parteneri si sa nu ne lasam unii pe altii in ciuda problemelor

    – cum ma pot ridica deasupra, cum pot corecta si cum le pot folosi ca sa ajung la intelegere si dragoste.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Frica este de asemenea un camp intens de viata care ne poate ajuta sa ne regasim … dar instinctul inconstientei este sa evitam acel camp fugind daca avem unde sau cautand solutia si siguranta  in bagajul  (gunoiul) conceptual mental. Care doar amplifica frica tocmai pentru a te obliga sa o asumi si sa o traiesti. Dar am mai scris despre asta demult,  aici: https://www.fiiconstient.ro/blog/?p=361 […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.