Paradoxul Revelatiilor

0

Imi sunt tot mai evidente mecanismelor interioare inconstiente prin care suntem tinuti  intr-un mod  rafinat prizonierii Spatiul Mental-Emotional (SME).

Prin natura lor, toate revelatiile, releva aspecte ale vietii, care sunt in afara SME.

Ori pentru ca celor mai multi dintre noi, singura realitate de care suntem constienti este acest spatiu al iluziei, miza oricarei revelatii, este de a deveni constienti de blocajul in care suntem prinsi, pentru a ne debloca  si a vedea  fluxul energetic prin care viata exista .

Aceasta vizibilitate a energiei prin care viata exista, constituie corpul, esenta  acestor revelatii.

Si pe masura ce  simti tot mai clar, realitatea ta se schimba.

Odata vazuta cusca … este o chestiune de timp (atentie) pana gasesti iesirea.

O practica constanta a constientei, slabeste permanent identificarea cu egoul si SME.

Pe masura consolidarii constientei, simti ca viata inseamna mai mult …  si constati ca nu esti singur in acesta experienta.

Starile de  prezenta profunde, fac vizibile mecanisme inconstiente, subtile, de conditionare.

Ori aceasta vedere care ti-o dezvolti  este singura cheie necesara eliberarii.

NU putem fi conditionati de mecanismele care le observam.

Ele te pot inrobi numai in intuneric, adica cand esti inconstient de ele.

Dar pe masura ce atentia se dezvolta, se activeaza mecanisme mai rafinate de conditionare ce au rolul de a-ti provoca si consolida constienta pina cand identificarea cu SME devine imposibila.

Ori in aceasta  putere-cunoastere care ti devine accesibila,  in drumul tau de regasire a identitatii, sade provocarea ultima a constientei,  care-ti va incerca greu aspiratiile si puterea spirituala.

Starile de conectare la existenta prin constienta si prezeta … dezvaluie  perspectivele si orizonturile sinelui (adevarul) … care sunt ‘’condamnate’’ sa ia o forma mental emotionala pentu a fi exprimate/comunicate.

Dar aceasta forma NU este adevarul care ne hraneste fiinta si care il cautam.

Este doar o reprezentare a lui !

Este obligatoriu de inteles … ca oricat de perfecta ar fi forma in care reprezentam adevarul … ea pierde singurul lucru esential … energia lui. Ori aceasta esenta nu poate fi transmisa. Revelatia este un peisaj energetic viu care iti este descoperit .

Ori pina nu devenim constienti de ‘’dimensiunea energetica ’’ a fiintei noastre  nu putem avea acces la adevar oricat de perfecta ar fi forma ce o avem la dispozitie sub forma de informatie.

Dar aceasta forma fascinanta,   precum adevarul din spatele ei,  tenteaza  la identificarea  cu ea si astfel la consolidarea egoului.

Practic,   stralucirea exprimarii (formei)  iti pune la incercare  atentia, care te pazeste de mecanismele inconstiente prin care viata (adevarul viu)  iti este furata de iluzie (forma mental emotionala).

Aici se incadreaza perfectionistii,  care in loc sa ramina focusati pe consolidarea energetica a revelatiei,   se blocheaza in incercarea de a crea o reprezentare indestructibila, perfecta, logica  a adevarului fara sa inteleaga ca este un demers imposibil, prin simplul fapt ca, in cele din urma, forma nu este decat o reprezentare a adevarului .

Asadar… NU este adevarul insusi ! El fiind infinit de complex si nuantat, nu poate fi surprins total. Rolul lui este sa fie trait si experimentat. Iar exprimarea are rolul de a te trimite catre atentie, viata si energie in nici un caz catre ganduri, idei, analiza, emotii .

Si astfel in loc sa fim focusati pe viata din spatele exprimarii ,raminem fascinati de forma care o ia viata, in SME, si astfel pierdem totul. Incepem sa rumegam logica, variantele, consecintele, punctele slabe ale formei in loc sa cautam certitudinea in validarea energetica.

Este greseala care ne urmareste permanent in viata inconstienta … sacrificam esenta in dauna formei … uitand ca ESENTA este cea care ne hraneste.

Asa ajungem sa alegem femeile numai frumoase, in dauna celor cu care ne simtim bine, asa alegem fructele mari si impecabile exterior dar fara gust … in locul celor care au numai aroma si substantele nutritive de care avem nevoie,  asa ajungem sa stim totul despre iubire dar fara sa experimentam vreodata altceva decat emotii si ganduri legate de ea care ne lasa dezamagiti si depresivi in cele din urma. ( In mod evident NU este neaparat ca tot ce este frumos sa fie lipsit de esenta sau invers.)

Asa ajungem sa ne ascundem dupa masti si sa oferim numai aparente.

Pentru ca nu suntem constieti de faptul ca numai adevarul (energia vieti) ne satisface.

Pentru ca orice se afla dincolo de idei si emotii, ne este strain, necunoscut.

Intreg SME este ‘’forma’’ care  reflecta viata si care tinde sa se substituie ei.

Urmariti-va in toate momentele voastre cand traiti ceva profund … cum distrugeti senzatia si bucuria vietii .. cautand imediat ganduri emotii de care sa va agatati.

Asa se explica ca cei  ajunsi in fata frumusetii de orice fel … isi exclama exagerat incantarea, tocmai pentru ca au devenit incapabili sa simta si sa traiasca frumusetea dincolo de forma exprimarii.

Cei prezenti consuma energetic frumusetea in tacere. Practic traiesc frumusetea vietii.

Din acest motiv momentele de gratie in care simtim legatura cu viata sunt atat de perisabile … pentru ca nu mai stim exista conectati la viata.

SME preia urgent controlul si-ti ofera forme care nu te lasa sa te hranesti cu bucuria de a fi.

Practic trecem prin viata fara sa o simtim, sa o vedem sau sa o gustam.

Viata este aici si acum linga noi pregatita sa ne ofere totul daca ii dam o sansa.

Iar cand alegem sa o ignoram devenim  doar o sursa de energie (bateria din matrix) pentru SME care ne va tine prizonieri in propria viata,

Stari accidentale de prezenta in momente cheie, care ne aduc succesul, ajung , neatenti fiind, sa ne alimenteze egoul cu  ganduri si emoti care ne consolideaza sentimentul de superioritate, ori tocmai acest ego ne indeparteaza de sens si success..

Astfel ajungi ca in lipsa atentiei constante la fenomenele interioare,  succesul obtinut prin renuntarea la ego sa fie sursa care-l va consolida ulterior.

Tot asa cum descoperirea secretelor subtile ale vietii ce te elibereaza daca le pastrezi vii in tine… pot deveni sursa  egoului … daca … devii coplesit de propria importanta data de identificarea cu forma mental emotionala care a luat o … adevarul.

Este evident pentru mine ca ruperea identificarii cu  SME, NU inseamana disparitia lui. Existenta in aceasta lume presupune o exprimare mental emotionala absolut necesara si  utila,  cata vreme, esti constient     si ca urmare, atentia la  propria viata,  face inoperante mecanismele inconstiente de identificare cu mentalul .  Prin utilizarea SME fara identificare cu el , acesta devine doar un instrument de focalizare pe un anume aspect al vietii

In sensul acesta pot fi deacord cu cei care spun ca viata nu poate exista in absenta egoului.

Exprimarea unui individ constient … presupune numai o utilizare a SME, care in unele situatii, poate parea un ego veritabil, dar este numai o decizie de a te exprima intr un anumit fel..

Spre exemplu,    o persona foarte bogata,   dovedeste un ego puternic nu prin bogatiile si stilul de viata care-l adopta ci prin gradul de identificare cu ele. Daca acelasi om foarte bogat … este neatins interior de pierderea bogatiei lui,acela este o fiinta deosebit de evoluata.

In acelas fel … un om spiritual puternic implicat si axat pe exprimare … care transmite multa emotie si idei valoroase … daca ramine acelas, cand ii este atacata sau contestata cunoasterea … dovedeste ca NU este identificat atasat de forma .

In concluzie, ceea ce ne defineste natura spirituala … nu este forma in care alegem sa ne exprimam, ci cat de identificati suntem cu formele. Ne construim identitatea in jurul sinelui si a vietii din noi … sau in jurul emotiilor si gandurilor noastre prin care viata se exprima.

Paradoxul revelatiilor este ca … exprimandu-le  te indepartezi de starea care ti le aduce, daca cazi in capcana de a te indentifica cu cunoasterea care o furnizeaza.

Din perspectiva celor de mai sus,

constienta este ….atentia la viata interioara,   ce blocheaza mecanismele inconstiente prin care spatiul mental emotional cauta  controlul asupra fiintei pt a se alimenta din energia noastra vitala .

Pentru ca  SME sa ti poata fura energia vietii … trebuie sa-i permiti declarandu-ti identitatea cu el.

Daca ti-a placut articolul vino pe Forumul FiiConstient.ro de dezvoltare spirituala pentru a dezbate mai multe teme care au la baza spiritualitatea.

CRISTI

0
9 replies
 1. Slightly
  Slightly says:

  Da, observ niste informatii cu care sunt si eu de acord. Foarte bine.

  Da-mi voie sa aduc si eu o completare ce prezinta opinia proprie.

  Sa nu confundam EGO-ul cu ORGOLIUL . In plus eu cred ca starea de constienta iti ofera posibilitatea de a-ti cizela EGO-ul, de a-l slefui asemenea unui diamant.

  Fara sa ne punem intr-o pozitie superioara, desi si eu mai dau rateuri, la ora actuala exista foarte putini oameni care sunt constienti de ceea ce inseamna EGO. Foarte multi cand aud aceasta denumire se gandesc prima data la “egoism” acel om egoist hapsan zgarcit care se gandeste doar la binele propriu fara sa ii pese de ceilalti.

  Eu inteleg EGO-ul ca pe imaginea creata despre tine insuti in baza gandurilor, emotiilor si trairilor cu care te identifici inconstient : uite cine am fost, iata cum am iesit din situatia respectiva, eu am procedat corect tu nu, sunt cocos ma bat cu pumnul in piept, am suferit atat de mult, sunt trist mereu si deprimat, viata nu are nici un rost, sa nu ai incredere in nimeni – am exprimat in cuvinte cateva ganduri ori emotii cu care multi dintre noi ne-am identificat inconstient cel putin o data in viata.

  Cu cat ne identificam inconstient mai mult cu fiecare gand care produce o emotie si in final o traire, cu atat participam mai putin la perfectionarea si constientizarea EGO-ului nostru.

  Faceti un mic exercitiu de gandire : cine erai tu la varsta de 2-4 ani ? La ce te gandeai tu la varsta de 2-4 ani ? Oare nu ti se parea lumea extrem de frumoasa ? Nu erai tu cel care abia asteptai sa te trezesti a doua zi ? Nu cumva cele mai fericite zile erau cele in care era senin iar pasarile cantau si intreaga natura parea sa misune de viata ? Erau zilele copilariei tale zile traite in rai fara nici o grija ori temere ?

  Erau. Erau zile trait pentru ca atunci nu erai napadit de ganduri, atunci nu aveai o identitate proprie, un EGO care sa se teama ca va muri si pe care sa-l aperi mereu ca nu cumva sa aiba de suferit. Atunci nu te ingrijorai pentru ziua de maine. Veti spune “da, dar nu te ingrijorai pt ca erau parintii care-ti asigurau traiul, ei erau cei care isi faceau griji si pentru tine in ziua urmatoare” . De ce griji ? de ce trebuie ca oamenii sa traiasca ingrijorati ? Tematori ? Observati neregula omenirii ? Aveai tu oare atunci habar despre ce inseamna grija zilei de maine ?

  Nu cumva ai invatat sa iti faci griji pentru ziua de maine de la parinti ? Nu cumva ei sunt cei care spuneau “lasa ca o sa cresti mare si vezi tu cum e,” sau “lasa ca iti vine tie randul” ? Nu cumva ai fost programat sa iti faci griji si sa iti fie frica ?

  Starea de prezenta rupe tiparele programarilor otravitoare pentru psihicul uman. Alunga tot ceea ce este nelalocul lui alunga nefirescul. In starea de prezenta curgi odata cu existenta, esti exact asa cum trebuie sa fii in orice clipa a existentei tale, exact cum trebuie sa fii Acum.

 2. Arco Iris
  Arco Iris says:

  Intr-adevar conditionarile si programarile la care suntem supusi ne modeleaza comportamentul si creaza tiparele mental emotionale mai ales.
  Pacat este ca “retezam” trairile pentru ca ne simtim cumva obligati uneori sa exteriorizam ceea ce simtim. De ex. ne simtim obligati sa transmitem mereu un feedback omului de langa noi ca sa vada ca-l pretuim in loc sa lasam momentul doar sa existe sau uneori din reflex conditionat apreciem o floare in cuvinte.
  Stim ca e adevarat ce spunea Osho despre disecarea trandafirului in laborator care nu ne aduce cunoasterea despre viata trandafirului si totusi nu ne abtinem cei mai multi dintre noi sa nu traducem totul in cuvinte, expresii faciale, emotii. Dar asa cum am invatat sa exprimam totul in ceea ce se vede cu antrenament ne putem lasa sa traim si atat. Toleranta si intelegerea fata de noi cred ca e indispensabila asa cum este si fata de ceilalti.
  Toti inteleptii ne indruma spre observatia interioara: fii constient mereu, fii doar un observator, inregistreaza si nu comenta ce vezi, dar este foarte dificil si aici ego-ul isi face de cap si inlocuieste dorinte comune cu altele spirituale.
  De fapt Cristi totul pare rezonabil la nivel intelectual dar la acest nivel nu are valoare prea mare si este absolut obligatoriu sa fie traite toate asa cum vin.
  De-aia ideea lui Marian de la articolul precedent cu aspecte practice care sa ajute sa experimentezi ceea ce spui este foarte buna.
  Felicitari pentru articol.

 3. CristiP
  CristiP says:

  Slighty. Ai intuit f bine.

  Egoul este orice identificare cu orice forma. Si aici singurele variante sunt materia, gandurile si emotiile noastre. Cand le simtim natura lor lipsita de viata … incepem sa simtim viata care se afla intr o dimensiune de care nu suntem constienti.

  DE aceia insist ca efortul nostru trebuie directionat catre atentie detasata (constienta) pt a putea simti, vedea in cele din urma oceanul energetic al vietii si iubirii in care suntem cu totii.

  Daca ne simtim atacati cand ne sunt contestate ideile … inseamana ca suntem identificati cu ele. Putem avea un ego extrem de puternic si daca traim in umilinta si saracie si ne identificam cu ideile noastre despre sfintenia noastra si umilinta noastra.

  Ii mult mai simplu decat am crede sa ne constientizam identificarea cu mintea … pt ca orice implicare catre analiza si despicarea firului in 4 este cea mai tare forma de conditionate prin aceia ca … in acele momente suntem posedati de minte atat de total … incat suntem siguri ca noi producem acele ganduri analize.

  Incearca sa te opresti din speculatii intr-un moment in care esti prins sa dai de capat cu adevarul sau solutia … ca sa simti ce forta te tine in ele. Si simte starea dupa ce ai facut mintea sa taca. Este alta energie care in momentul in care o constientizezi bine … o poti pastra … iar asta iti da o stabilitate serioasa in fata traficului mental emotional. NU mai poti fi prins asa usor in iluzie cand iti simti partea energetica vie a fiintei.

  Asa am ajuns sa fiu constient de campul de viata care sunt … si sa pot observa … calm cata perfectiune este in acest SME in a crea iluzia.

 4. CristiP
  CristiP says:

  Arco … ai inteles perfect.

  ”Ne simtim obligati sa exprimam trairile.”

  Dar cine ne obliga?
  Uita-te in interior cand simti presiunea si vezi energia care te obliga, pe urma vezi de unde vine … .

  Constienti fiind, putem vedea exact ce energie interioara ne obliga la gestul asta si cum poate exista acea presiune.

  Cand iubirea sincera este intr o fiinta … ea emana iubirea energetic … ori acea emanatie ne calmeaza relaxeaza ne face sa ne simtim speciali ocrotiti … este ca si o doza de suplimente nutritive in singe.

  Dar pt ca nu suntem atenti … preocupati fiind de traficul automat de ganduri emotii cu care ne identificam … nu putem vedea ceeace se-ntimpla in fiinta care ne iubeste si cum afecteaza fiinta care suntem. Suntem hipnotizati de flacara mental emotionala din noi care arde viata noastra.

  In acelas fel nu putem simti emanatia existentei si nu putem vedea ce ne pune la dispozitie pt ca suntem cu ”SME pe ochi”.

  Invalidati complet tot ce vine din acest SME .. fara sa judecati in vreun fel … doar priviti cu detasare si ingaduinta … si veti identifica ceva dincolo de el.

  Ince ceva f important … de retinut , este ca in momentul in care nu mai suntem controlati de SME … am rupt identificarea cu el … exprimarea nu este ceva ce trebuie evitat … . Sunt momente in acre este utila .. cand trebuie sa dam curaj … cand nu putem fi simtiti in intregime. Comunicarea este frumoasa si uila. Problema este cand devenim un mecanism automat din care noi lipsim si care este un soi de placa stricata.

  Arco … am bagat la cap faza cu exemplele practice. La asta lucrez. O sa fi ti surprinsi ce simplu este sa ne regasim.

  De fapt o facem chiar acum … prin ce se-ntimpla aici.
  Este placut ca sunteti cu mine.

 5. corina
  corina says:

  citindu-te ma intreb, de ce s-a ajuns la asemenea stare ?sau nu are rost sa ma intreb ci numai sa ma observ pentru constientizare?uneori nuantele tale sint asa de fine ca delimitarea lor te poate pierde si obosi.banuiesc ca obisnuinta obsevatiei interioare o data instalata nu mai cere atita osteneala…deci am ajuns in timpul in care facem
  cunoastere interioara!si inchid cercul intrebindu-ma :cum de am ajuns la a ne departa atit de mult si pe neobservate de esenta?

 6. CristiP
  CristiP says:

  @Corina … Revelatiile is ca un peisaj care incerci sa-l descri pentru cineva care nu vede.
  Cand vrei sa o faci … iti dai seama cat de greu este sa surprinzi atatea detalii ca sa te poti apropia suficient de mult incat sa si-l poata imagina.

  Dar efortul spre care te indeamna descrierile … sunt menite sa te determine sa deschizi ochi. Sa clipesti macar, cum fain, spunea cineva intr un coment la un articol anterior.

  Dar ai surprins f bine si n-ai idee ce ma bucur.
  Pt ca putina practica … in a deschide ochii … imi face mult mai simpla toata treaba. Cu ochii inchisi fiind poti specula la infinit si cere detalii neimportante fara numar. Ele pot fi oferite … dar sunt inutile si nu dovedesc decat ca refuzi sa deschizi putini ochii. Asa cum ai dedus … daca practici atentia … lucrurile se vor simplifica enorm.

  Tot ce sentimpla in fiinta ta … are in spate munti de energie … iar daca te apuci sa-i observi afli despre fiinta care esti … dincolo de idei , cuvinte, logica. Si in cele din urma descoperi cine esti … si ti iei in primire identitatea ta adevarata de … fiinta de lumina. Daca iti suna pretentios … si putin probabil … ai rabdare fii atenta iar adevarul te va coplesi cu maretia lui.

 7. CristiP
  CristiP says:

  Corina … dupa ce deschizi ochii vezi clar sensu a tot ce exista … si vezi de ce a trebuit sa se ajunga aici.

  Ingrijeste-te de vederea ta … si cand vei deschide ochii vei vedea ce trebuie facut sa i trezesti pe ceilalti.

  Odata ce te trezesti vezi ca ai un ajutor imens la dispozitie.

 8. yesida
  yesida says:

  e minunat sa gasesc aici confirmarea tuturor etapelor procesului de regasire a sinelui…chiar daca pe intreg parcursul redevenirii mele dadeam un alt nume acestor procese, le gasesc pe toate aici…rand pe rand…
  sunt pe drumul cel bun si sunt fericita…
  multumesc multumesc multumesc 🙂

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.