Sinceritatea dureroasă nu se pretinde ci se castigă prin prietenie corect inteleasă

Pentru toti cei care credeti că onestitatea, prietenia si competenta unei analize sunt facile si disponibile la comandă, aveti raspunsul meu la demersul unei pretene FB care devine prin intrebarile ei o sursă buna de inspiratie

”La inceput de an, am o rugaminte mare la toti cei care considera ca-mi sunt prieteni adevarati. Aici (sau pe private mess, cum preferati) va rog sa-mi comunicati, cat se poate de scurt si concis, ce va place cel mai mult la mine (cea mai mare calitate a mea) si ce vi se pare cel mai respingator (cel mai mare defect). Nu vor porni discutii interminabile, de fapt eu doar voi citi si voi lua aminte. Bilanturile se fac tinand cont de feed-back . Rog sinceritate maxima. Multumesc anticipat”

Me: Prietenii adevarati daca i-ai avea, … ti-ar fi spus de mult , …. sau chiar atunci cand au constatat defectul sau calitatea ta .

Daca nu au facut-o este pentru ca nu ai cultivat o prietenie autentica si adevarata cu ei.

Oameni nu-si spun defecte pentru ca nu sunt apropiati. F rar nu-ti sesizează un defect , … ca sa nu te raneasca, ci pentru a nu-si complica existenta si a nu-si tulbura interesele care le au din relatia cu tine. In definitiv o minima ratiune iti spune ca ranita iti va fi doar partea incorecta , … nu partea umana care va beneficia de atentionarea asupra unui defect.

Sinceritatea la nivelul care o ceri tu aici se castigă
prin modul in care te deschizi,
prin modul in care le dai acces celor in care ai incredere la intimitatile modului tau de a fi ,
plus faptul ca faci acelas lucru cu prietenii tai.

În nici un caz nu se pretinde aceasta sinceritate ,cum ai facut tu aici.
Ea vine natural in contexte de maxima intimitate.

Calitatile si defectele se vad doar in situatii cu miză si doar de cei care vad substratul alegerilor. Deci doar cei f apropiati , maturi , care te-au vazut in situatii complicate pot pune degetul pe rană.

Defectele umane reale sunt cele legate de superioritate, ipocrizie, perversitate iar asta si doare cand sunt spuse si trebuie o buna claritate sa le dovedesti . Asa ca a-ti sesiza apropiatii de unele defecte presupune sa-ti complici existenta si sa risti pierderea unei relatii si a intereselor ce le ai privind relatia. Ori asta fac doar cei extrem de apropiati cu care ai cultivat o incredere totală.

Pe de alta parte aparentele pot fi intretinute foarte usor. Asa ca fara suparare, te pot asigura ca mai nimic esential nu vei afla din acest miniproiect de altfel bine intentionat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.