Cum păstrezi o relatie de prietenie cu fostele iubite

O nouă situatie/intrebare  destul de des intalnită, venită de la un tip sincer preocupat de o relationare sănătoasă.
Desi situatia este a unui barbat , si femeile se gasesc deseori in acelas context emotional-sentimental.
In masura in care credeti ca va este util aveti mai jos situatia lui si raspunsul meu.

”Salutare si La multi ani! . Cu privire la ultimu tau post – despre a te retrage “frumos” – aveam un gand…o idee care ma macina de mult timp si mi-ar place sa aud si un punct de vedere diferit. 
Am constatat din experienta (de vreme ce sunt o persoana foarte emotionala )
ca-mi vine dificil sa ma despart de cineva si apoi sa mai mentin
o relatie cu persoana respectiva –
sau
o relatie de prieteni cu beneficii
(Care din nou imi vine dificil pentru ca inevitabil ajung din nou sa atasez emotii si sentimente si ajung din nou sa sufar).

Cum e posibil sa mentii o relatie matura cu fostele tale ? in sensul ca sa fie ceva mai mult decat un doar “Salut” pe strada cand va-ntalniti si atat.Ma gandes la o tipa de care m-am despartit acum vreo 3 ani (am fost 4 ani impreuna) si cu toate astea acum nu simt nici o motivatie sa mai iau legatura cu ea pur si simplu pentru ca suntem paraleli ca oameni.
Recent s-a despartit prietena mea de mine si in cazul de fata ma gandesc ca din nou cel mai bun lucru posibil ar fi sa iau distanta – sa-mi vina mai usor sa trec peste.

Acum dilema mea:  Sunt om – am ganduri care mai de care : Sa ma razbun, sa o ranesc, sa fac si sa dreg dar in adancul meu STIU ca astfel de ganduri sau impulsuri emotionale sunt puerile, egoiste, iresponsabile si stupide.
Doresc sa-mi gasesc o maniera cat mai matura, de a relationa cu fostele mele, atat pentru a trece amandoi mai usor peste separare, cat si sa putem ramane in termeni prietenesti ( nu “amicali”).
Astfel incat sa putem trece peste acea despartire dar sa nu ne pierdem unul pe celalalt de tot – pentru ca o distanta de 1-2 ani poate provoca un rift permanent intre doi oameni.Exclud aici vreo posibilitate marsava sau manipulativa de reimpacare prin “prietenie” – sunt totusi dornic sa gasesc o maniera matura, balansata si pozitiva de a continua sa relationez cu persoane care odinioara au fost foarte importante pentru mine… Anunta-ma daca-ti vine vreo idee.”

 

Me:
Emotionale sunt persoanele care relationează preponderent mental si asta presupune fara exceptii proiectii , asteptari, planuri de viitor, idealizari ale celuilalt, …  chiar daca aceste proiectii sunt rezonabile si umane, …  cum cred sincer ca sunt in cazul tau.

Senzatiile si sentimentele care definesc o legatura autentică,  sunt evenimente interioare discrete , ferme si relevante. Marea majoritatedintre noi nu sunt atenti si nu interpreteaza corect senzatiile si sentimentele ce apar in relationare, … fiind sedusi si coplesiti de emotiile si gandurile de obicei traditionale , naive,  si in general induse de mediu.

Iti vine dificil sa ramai prieten cu fostele tale iubite , pentru ca inainte de toate  NU SUNTETI SI NU ATI FOST VREODATA PRIETENI chiar daca la un moment dat va placut să credeti ca sunteți.

La un anumit nivel te-ai agatat de iubitele tale,  iar asta inseamna ca ai fugit de viata ta cautand salvare intr-o relatie.
Aceste lucruri sunt specifice relationarii prin MENTAL EMOTIONAL.

In fapt , … desi eu consider prietenia ca fiind fundamentul oricarei relatii de cuplu si a sexualitatii , pentru majoritatea prietenia in cuplu este extrem de rară.

Ce mai des în cuplu se tranzactionează iluzii, asteptari, validare, confirmari, siguranta iar astea toate presupun contracte scrise sau nu, …  care exclud prietenia si stimuleaza competitia.

Sentimentele si emotiile sunt concepte opuse , si nimeni nu se ataseaza de emotii si sentimente. Te atasezi de iluziile care ți le intretine acea persoană . Dincolo de asta, …  sentimentele nu duc  la atasamente, …  si pentru ca f rar sentimentele ajung conștientizate si  asumate, …  fiind acoperite de emotii romantice.

Cand sexul este o consecinta unei relatii de prietenie , cand dispare compatibilitatea sexuală , prietenia ramăne neafectată si continua sa se dezvolte indiferent de evolutia relatiei sexuale.

Cand relationezi prin mental , asteptari, iluzii, …  relatia si sexul devide o chestiune de validare.
De foarte multe ori nevoia disperata de validare cand esti parasit este confundata cu atractia sexuală ceea ce inseamna ca sentimentul de neimportanta este cel care-ti saboteaza prietenia ulterioară.

In concluzie  nu poti pastra o relatie de prietenie cu fostele iubite pentru ca

  1. nu ai avut niciodata o relatie de prietenie consistentă  in relatiile tale
  2. relatiile tale de cuplu se desfasoară la nivel mental emotional
  3. neincrederea in tine te duce catre o presanta nevoie de validare sexuală

 

”Cum e posibil sa mentii o relatie matura cu fostele tale ? in sensul ca sa fie ceva mai mult decat un doar “Salut” pe strada cand va-ntalniti si atat.” 

A mentine o relatie de prietenie si dupa despartire presupune sa fi fost prieteni si inainte .
Daca fosta ta iubita este omul care merita prietenia ta , nu-ti ramane decat sa-i dai semnalele ca te raportezi cu prietenie la ea.
Masura in care ea raspunde sau nu cu aceiasi prietenie nu mai depinde de tine.
Insa daca i-ai fost un prieten bun in relatie f probabil veti fi prieteni si dupa intrucat prietenia nu constrange si nu pretinde.

Daca nu simti nici o motivatie sa iei legatura cu vreuna din fostele tale iubite  nu vad ce sens are sa-ti pui problema de a lua legatura.

In ce priveste prietena care tocmai te-a parasit, trebuie sa iei minim distanța,  care a pus-o ea, …  intrucat trebuie să-i respecti alegerea.

Dar ’’distanta’’ la care te referi tu , este o incercare de a depasi prin gesturi  demonstrative ceea ce trebuie sa schimbi printr-o altfel de raportare la partenerele tale. Si ma refer aici la atasamentele, asteptari neimplinite si invalidare.

O maniera responsabila de a relationa cu fostele tale inseamna :

  1. sa le respecti si sa accepti distanta care o pun fata de tine
  2. sa le fi recunoscator pt experienta , timpul si atentia oferita
  3. sa le dai semnale simple privind disponibilitatea ta pentru o prietenie cu ele.

Aceste 3 puncte implementate inseamna deja prietenia ta iar din acest punct intervin alegerile lor de a pastra sau nu legatura cu tine.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.