Bisericile și spitalele, instrumente de ”tranșare” a umanului

Se vorbeste foarte mult de proliferarea bisericilor in detrimentul altor investitii publice dar se insista spre comparatie, pe exemplul spitalelor.

Însa spitalele sunt in foarte mare masura un instrument la fel de util si performant precum bisericile in promovarea iluziilor , fricii si a prostiei.  Pentru ca experientele personale a celor bolnavi care s-au prins la timp că, … cauta ajutor in vindecare la cei care îi vor bolnavi pe viata , … doar alimenteaza folclorul teoriei conspiratiilor atat de usor de ridiculizat de cei norocosi sau naivi, ma bucur sa vin cu ceva mai concret care ar putea pune putin pe ganduri pe cei care tin la viata lor mai mult decat la conditionarile lor sociale.
………………………………………………………………
Una dintre prietenele mele a primit la inceputul acestui an aprobarea pentru o cercetare in cadrul spitalului de Oncologie prinvind tratarea cancerului in ultima faza , prin psihoterapie, dupa ce a fost refuzata fara echivoc cu un an inainte. Aprobarea neasteptata a fost consecinta interventiei unuia dintre profesorii ei care o aprecia pentru profesionalismul, creativitatea  si implicarea ei dovedita din timpul facultatii.

I s-au alocat 10 pacienti considerati fara speranta iar cativa dintre ei aveau deja cumparat sicriul si stabilita tinuta de inmormantare.

In cateva luni de la inceperea cercetarii (cam 3-4 luni), 5 dintre acestia erau vindecati complet si mai trebuia o vindecare ca cercetarea sa poata fi aprobata pentru un nivel mai extins conform cu procedurile standard. Cand s-a ajuns aici sub explicatia stupida ca vindecarile ei creaza multa tulburare si tensiune in spital i-a fost stopata cercetarea. La intrebarea care a pus-o anume: de ce i-o mai acceptat cercetarea daca nu o lasa sa o termine? raspunsul o fost de o imbecilitate infioratoare anume: ” nu am crezut ca vei obtine vreun rezultat” .

Pe tot parcursul cercetarii ei a fost constant amenintata , descurajata , mai ales dupa primele rezultate pozitive. Am citit o parte din mailurile de intimidare si trebuie sa va spun ca desi sunt scrise de doctori cu o imensa reputatie sunt mostre de prostie, aroganță  si lipsa de logica infioratoare. Este incredibil ca pe mainile unor astfel de imbecili cu diplome cineva isi lasa viata.

Relevant mai este ca
1. pacientilor vindecati le-a fost refuzate datele de contact a prietenei mele sub explicatia ca-s informatii confidentiale. In prima faza le-a fost refuzata pacientilor si inmanarea fisei medicale.
Sigur ca acestia nu au acceptat situatia , au cautat si au gasit pe net nr. ei de tel si au ajuns la ea sa-i multumeasca.
2. unu dintre doctorii oncologi a sustinut-o in secret intrucat avea si el niste cercetari asemanatoare dar de mai mica amploare pentru care a fost amenintat cu pierderea dreptului de practica.
3.  prietena mea s-a vindecat pe ea insasi de un cancer si a mai obtinut vindecari in alte cateva zeci de cazuri in terapiile ei particulare cu pacientii care o cautau pentru a fi ajuta sa depaseasca depresiile ce insotesc aceste boli in faza terminală.

Sunt de acord ca partea de urgente a medicinei si cea de reconstructie dupa accidente este fara indoiala o opera de arta care presupune cunoastere si maiestrie. Însa este usor de inteles ca nimeni nu vrea sa mori instant si usor.
Beneficiile reale ale bolnavului in relatia cu sistemul medical este consecinta unei fericite congruiente de interese.

Daca tot ai inceput sa ai probleme de sanatate este esential pentru industria medicala si farmaceutica sa ia cat mai multi bani de pe individ si familie, sa bage cat mai multa spaima in toți cei cu care se intersecteaza aceasta industrie pentru  a-si consolida autoritatea si resursele cu care isi imbunatatesc manipularea.

Omul care moare rapid si neasteptat ( fara sa bage chimicale in el cativa ani) sau cel sanatos este un client pierdut definitiv pentru cea mai prospera industrie a tuturor timpurilor.  Si cred ca va este tuturor usor de inteles ca nu ajungi la astfel de performante financiare precum cele cu care se lauda industria farmaceutica fara o preocupare serioasa pentru o dezvoltare extensiva si intensiva a consumului. Ceea ce inseamna o grija mare ca numarul de clienti (bolanavi ) si numarul de probleme pe client sa creasca pana la maximul posibil fara ca acesta sa moară cata vreme are bani sau poate obtine.

Atata medicina alopata cat si religia doresc sa ascunda cu orice pret legatura intre suferinta (boala) si perversitatea pe care se bazeaza intreg sistemul social . Bine inteles ca urme de integritate umana si valoare stiintifica si practica exista atat in religii cat si in medicina alopata, dar trebuie o puternica luciditate si intuitie pentru a putea beneficia de acel putin care are valoare.

Spun ca sunt doar ”urme de integritate” pentru ca toti cei care stiu adevarul si au dovezi incontestabile fiind in interior,  nu spun adevarul pentru ca ar pierde mult sau f probabil totul (investitia in pregatire, reputatia, sursa de venituri si linistea) , …  insa nu este putin faptul ca incearca sa faca cate ceva pe ascuns din interior.
Pe toti acestia nu pot sa-i acuz ba chiar le multumesc pentru acel licar de integritate.
Si nu pot sa-i acuz de nimic in primul rand pentru ca orice sacrificiu al lor destinat să elibereze populatia de iluzie si prostie s-ar lovi de un dezinteres aproape total al aceleiasi populatii.

Suntem cvasigeneralizat dezbinati, obositi, dezinteresati si peste toate perversi si prosti.
Ceea ce ne face demni de a fi manipulati si transati pana cand un sentiment al demnitatii si umanitatii apare in noi si ne motiveaza catre luciditatea care poate crea incredere, comuniune bazata pe integritate si dezvoltare a constiintelor.
……………………………………………………………………………………….
Pe de alta parte trebuie inteles ca psihologia in sine nu rezolva nimic.
Cel mai adesea este un alt instrument de manipulare si mulgere de bani de la indivizi naivi .
Însă luciditatatea, sensibilitatea , umanitatea, empatia , interesul sincer pentru prosperitatea vietii semenilor nostri, experienta in relationare si viata traita constient, pot rezolva foarte multe printr-un psiholog pentru care integritatea este la baza profesiei lui.

Insa limite vor fi intodeauna pt ca viata inseamna incertitudine si fragilitate.
…………………………………………………………………
Toate institutiile sunt reflexia aceleiasi perversitatii care o intretinem cu totii in noi insine , in familiile si relatiile noastre.
In consecinta nu de spitale avem urgenta nevoie ci de integritate, luciditate, umanitate , curaj, demnitate care nu costa nimic si fara de care orice nou spital va fi o alta sursa de promovare a perversitatii.

Pentru cei care considera bisericile drept o investitie inutila trebuie inteles ca nimeni nu face investitii neprofitabile si bisericile aduc profituri imense nu doar pentru religia care le gestioneaza ci pentru intreg sistemul actual.

Este vorba de investiția în confuzia și prostia umana prin consolidarea unei iluzii care asigura prosperitatea unui sistem bazat pe manipulare și perversitate. Nimic nu este mai profitabil financiar vorbind decât o masa mare de indivizi usor speriat, manevrat și exploatat.

Soluția este o rețea de umanitate capabila sa recunoasca, sa susțină și sa stabilizeze orice potential de demnitate umana autentica , destinată sa creeze luciditate si putere interioara invulnerabila la manipulare.

4 replies
 1. Mioara Vetreneanu
  Mioara Vetreneanu says:

  Sunt foarte de acord cu ce ai scris, numai ca ” integritate, luciditate, umanitate , curaj, demnitate – care nu costa nimic” (aparent) nu pot fi separate de Dumnezeu, chiar daca biserica e compromisa.

 2. Cristi
  Cristi says:

  Eu sunt de parere ca valorile umane in discutie n-au nici o treaba cu Dumnezeu.
  Ele au valoare indiferent de problematica existentei unei divinitati si asta le face atat de valoroase.
  De fapt in lipsa unui dumnezeu aceste valori sunt infinit mai pretioase intrucat nu mai sunt motivate de un eventual castig din partea vreunui Dumnezeu ci doar de respectul pentru viata.

 3. Kato
  Kato says:

  Valorile umane sunt atât pozitive cât şi negative. Şi asta deoarece subnt relative. Şi sunt relative de la caz la caz, în mod specific. Şi ele există în mod dual, percepute drept “bune” şi “rele” în scopul existenţei DIVERSITĂŢII, a condiţiilor care permit manifestarea neadevărului, a minciunii, a falsului. Această lume este una ce permite manifestarea neadevărului, tocmai pentru a putea fi exeperimentată de către noi, spiritele care joacă rol de oameni, de fiinţe terestre, folosindu-se de instrumentul numit “corp”, “trup”, “organism uman”, care este doar un avatar, o maşinărie biologică foarte performantă.
  Dumnezeu nu are treabă cu noi. El ne lasă să experimentăm ce vrem noi, aici, ca un tată care lasă copii săi să se joace, ştiind că nu păşesc nimic, chiar dacă se mai lovesc şi îi mai doare câte ceva.
  Pentru că a interzice copilului să se joace, din cauza existenţei posibilităţii ca acesta să mai şi sufere anumite neplăceri, reprezintă un extremism nedorit, nesănătos.
  Nu jucăm, aşadar, în această lume terestră, de-a victimele şi agresorii, de-a opresorii şi opresaţii, etc, tocmai deoarece ni se dă voie să ne jucăm acest joc, şi, în plus, suntem chiar programaţi, fiecare, să jucăm, fiecare, un anumit rol în această tragi-comedie a vieţii omeneşti pe planeta Terra… 😉
  Ce contează, de fapt ? Ce asimilizează fiecare din rolul său, din fiecare rol pe care îl joacă, de-a lungul timpului.
  Adică dezvoltarea, evoluţia…
  Şi asta se vede clar, când te uiţi mai atent în jur, la ceilalţi : unii sunt mai evoluaţi decât alţii, mai conştienţi, mai lucizi…
  Care este rolul tău ? Este evidenţiat foarte elocvent de ceea ce… gândeşti şi ceea ce faci, în mod practic, de actele tale de gândire şi cele comportamentale… 😉

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.