Matrix, ecranizarea fidelă a conceptelor mele spirituale si a relatiilor dintre ele

Am revazut The Matrix zilele astea si evident nu rezist să va mai plictisesc cu cate ceva pe subiect:1. Oracolul reprezinta egoul rafinat de umanitate. In film este definit ca un program intuitiv, capabil să priceapă că ființa umana este mai mult decat mecanica ei inconstientă.
2. Neo este constiința, constienta de sine si mai ales de limitele fiintei umane. Fiecare alegere a lui Neo, care-l innebun…este pe Arhitect si pe agentul Smith in varianta lui dopata, … este declaratia lui ca in oamenii pe care ii iubeste este ceva atat de pretios incat face alegeri care aparent il duc la moarte sigura pentru a-i proteja. Alegerile astea ii dispera pe cei doi, intrucat este expresia vie a ceea ce ei neagă: existenta constiintei ca forta DISCRETĂ dar SUPREMĂ.
3. Arhitectul este expresia inteligentei ratiunilor inconstiente, care intretin iluzia libertatii, chiar cand omul traieste constângerea supremă neavand nici o libertate in functia lui de baterie, inconstienta de natura, situatia si rolul ei. Ratiunile inconstiente (celebrele capcane ale vrășmașului) sunt programe extrem de performante implantate in structura mintii umane. Mai precis, orice minte umana vine cu aceste programe instalate.
4. Matrixul este Spatiul Mental Emotional (SME) care dă senzatia că alegi, că esti liber si ai o viata.
5. Smith este expresia identificarii totale a fiintei umane cu SME si a pierderii legaturilor minimale cu constiinta, fapt ce duce la sinucidere si implicit la autodistrugerea centralei de producere a energiei prin oameni. Aceasta scapare de sub control a ratiunilor inconstiente nu este profitabila nici masinilor si nici oamenilor. Iar partea tare este că, in fata acestei probleme, masinile trebuie să apeleze la constiinta (la Neo) pt a-si rezolva problema.
6. Masinile sunt profitorul inconstientei umane si sponsorul arhitectului. Personifica sfidarea suprema a constiintei. Masinile sunt ”incarnarea” arogantei absolute a cinismului si stiintei. Ironia este ca chiar sfidarea constiitei ii aduce in cele din urma la mana ei, semn ca in pofida aparentei lor puteri si independente, ele exista cu permisiunea si girul constiintei. Ele sunt de fapt, dpmdv, … provocarea pe care constiinta si-a ridicat-o ei insisi.

24ee3a93d7b3418525582d4d7ff435dd

Nu intamplator salvarea oamenilor vine prin efortul si sacrificiul combinat al Oracolului si al lui Neo. Adica prin colaborarea egoului rafinat de valorile umane si forta de sacrificiu a iubirii. Cu mentiunea extrem de importanta, ca egoul sănătos ghideaza, protejeaza si sprijină constiinta in procesul ei de constientizare de sine.

Oracolul este incarnarea bunului simt. Este o ratiune puternică capabila să reducă complexitatea la esență si să raporteze totul la sensibilitatea umană elementară. Este program (ratiune, inteligență) intuitiv (percepe lucruri dincolo de lumea ratiunii in care există).

Oracolul este un program animat de umanitate, bun simt, smerenie si capacitate de sacrificiu care face doua lumi sau forte imense să se armonizeze: constiinta si mintea. Energia si informatia. Sigur că mintea si informatia sunt forme de constiinta foarte departe de sursa, adică rupte de energie si implicit cu iluzia independentei totale.

Sper ca intelegeti acum de ce sunt un iubitor de egouri frumos construite. Egoul este ghidul. Cel care stie pe ce lume traieste. Si stie asta intuitiv. Adica, simte lumea constiintei fara sa aiba tangente cu ea. Si astfel creeaza terenul fertil in care constiinta sa creasca, sa se exprime si sa salveze experienta vietii.

Nu vă mai ”omor ” aici cu teorie dar, … vreti nu vreti, revin in curand cu detalii, fară număr.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.